Krisberedskap

Vad gör verksamheter som är beroende av mobiltäckningen, om den plötsligt ligger nere?

Vem ligger ansvaret på om vårdtagarens larm inte når mottagaren?

  • it-attack
  • mobilntskrasch
  • trygghetslarm-ur-funktion

 

Tänkvärt... Det händer att mobilnät överbelastas och datanät attackeras. Vid terrorattacken i Stockholm kunde många i stockholms innerstad inte alls använda sina mobiltelefoner, samma sak kan inträffa vid stora sportevenemang, konserter eller festivaler. Cyberattacken som i helgen drabbade flera länder gjorde att sjukhus och äldreboenden fick kalla in extrapersonal och man fick återgå till papper och penna. Vi ser plötsligt hur sårbart vårt samhälle är, och hur viktigt det är att ha en plan för hur larm och kommunikation ska fungera i krissituationer.

Att larma över GSM och WiFi är idag en trend på marknaden som i de flesta fall fungerar utan större problem. Men som sagt, ibland händer det som inte får hända...

  • Vad gör verksamheter som är beroende av mobiltäckningen, om den plötsligt ligger nere?

  • Vem ligger ansvaret på om vårdtagarens larm inte når mottagaren? Vårdgivaren, internetleverantören, mobiloperatören, hårdvaruleverantören eller trygghetslarmsleverantören?

Vi väljer att skicka larm på skyddad frekvens för att kunna vara säkra på att systemet fungerar som det ska i alla lägen.

Kommunerna har en viktig roll i samhällets krisberedskap. Förra veckan var det krisberedskapsveckan, en kampanj som MSB startat tillsammans med kommunerna för att informera samhället om vad man kan göra för att öka beredskapen.

FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedin

COBS AB Göteborg (Huvudkontor)
Norra Långebergsgatan 4
SE-421 32 Västra Frölunda
+46 31 33 33 840

COBS AB Stockholm
Girovägen 13
SE-175 62 Järfälla
+46 8 621 16 75

lagercrantz group logo