Välfärdsteknologi?

Är det bara ett ”inneord” i branschen? Får man det man frågat efter?

 

välfärdsteknologiVad menar man när man pratar välfärdsteknologi? Menar man kort och gott att genom tekniska innovationer rädda välfärden inom omsorgens alla områden? Eller slänger man sig bara med ett ”inneord” i branschen för att det är nytt och spännande?

För är det inte så att alla alltid försöker hitta bättre lösningar? Oberoende om man är leverantör, innovatör, installatör, användare, inköpare eller upphandlingskonsult så hoppas jag och vill tro att alla alltid vill göra sitt bästa för att nå ett gemensamt mål.

Jag som leverantör av en lösning/funktion försöker alltid förstå brukarens och vårdtagarens vardag för att skapa behovsanpassade och funktionsorienterade lösningar med kvalitet som kan hjälpa till och förbättra, för att nå det målet så måste vi även lyckas hitta lösningar som gör skillnad i vardagen eller som man också kan säga IRL.


Får man det man frågat efter?

Men… är det alltid den bästa lösningen som levereras efter att alla instanser av upphandlingskonsulter, kommuner, IT-chefer, socialchefer m.m. har fått sagt sitt? Är leveransen av det man tänkt sig i grunden verkligen det som levereras? Får man sin väldfärdsteknologi på plats och alla är nöjda och glada? Finns det utrymme för tolkning när en upphandlingsbeskrivning landar i knäet hos leverantörerna? Kan man tolka upphandlingen så att den beskrivande texten egentligen inte blir tolkad på det sättet som man egentligen menade?
Jag tror inte att kunden alltid får den leverans som man egentligen försökte beskriva i begynnelsen, varför? Är det upphandlingen som är vilseledande eller är det leverantören som fritt tolkar texten?

Min bestämda uppfattning är att det är både upphandlande part och leverantör som direkt gör fel. Upphandlaren skriver en så korrekt text som möjligt för att slippa få en omprövning, detta ger leverantör en indirekt möjlighet att tolka texten enligt eget tycke att leverera enklast möjliga lösning, allt för att vinna upphandlingen.

Vem vinner och vem förlorar? Vinsten tillfaller självklart ett vinstdrivande företag och förlusten hamnar delvis på konkurrenter men framförallt på patient och personal….. Det är exakt detta vi idag kallar välfärdsteknologi.


Magnus Johansson
Export manager på COBS AB

Vill du veta mer eller har lust att diskutera ämnet, kontakta mig gärna.
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

FacebookLinkedin

COBS Sociala Media

linkedin rundyoutube rund

COBS AB Göteborg (Huvudkontor)
Norra Långebergsgatan 4
SE-421 32 Västra Frölunda
+46 31 33 33 840

COBS AB Stockholm
+46 8 621 16 75

lagercrantz group logo   

Språk / Language

English