Handhållna enheter med patientövervakning - en viktig del av verksamheten vid NUS, Norrlands universitetssjukhus
Olika avdelningar har olika behov, det vet Annica Vermelin, ingenjör inom medicinsk teknik på NUS. Annica sköter bland annat övervakningen på NUS och ser till varje avdelnings unika behov av kommunikationslösningar.
Neonatalvårdsavdelningen har använt Versitys handhållna larmterminaler sedan 2018, och sedan var det Stroke-avdelningens tur att testa samma bärbara, mobila patientövervakning.
Annica Vermelin, NUS
Det är ineffektivt att behöva vända sig till ett enda övervakningscenter
"Patienter på intensivvårdsavdelningen behöver en sjuksköterska vid sin sida, så Philips monitor fungerar perfekt", säger hon.
Å andra sidan finns det avdelningar där sjuksköterskorna är mer rörliga och deras arbete skulle kunna göras mycket mer effektivt om de inte behövde gå till samma övervakningscenter. Med detta i åtanke införskaffade NUS sina första Versity-enheter 2018 och har inte ångrat det en sekund.
"Vi visste att vi ville ha CareEvent-funktionen som Versity har via den installerade Philips-appen. Vi behöver tåliga handenheter som klarar tuffa miljöer och inte går sönder. Vi har inte haft några problem med våra Versity-telefoner sedan vi fick våra första för fem år sedan. En handenhet har dock försvunnit spårlöst. Den kanske åkte i tvätten!" säger Annica Vermelin."
En handenhet som klarar tuffa miljöer
Den första avdelningen som fick Versity-mobilerna var neonatalavdelningen.
På neonatalavdelningen var de mycket noga med att rengöra all utrustning - även långt före covid-19. Därför var det viktigt för dem att telefonerna kunde rengöras flera gånger om dagen.
Övervakning direkt i den handhållna enheten
Strokeavdelningen på NUS ville undvika övervakning via en bemannad central. Sjuksköterskorna är på resande fot och det är effektivt att ha larmen direkt i Versity så att de bättre kan prioritera sitt arbete.
Philips CareEvent-funktion som de har installerat på sin Versity ligger långt före vad sjuksköterskorna behöver och Annica säger att de med dessa har framtidssäkrat kommunikationslösningen på neonatal- och strokeavdelningarna.
Fakta
Norrlands universitetssjukhus har cirka 5 000 medarbetare och är en stimulerande arbetsplats där medicinska framsteg ständigt integreras i vården. Medarbetare, forskare och patienter utformar tillsammans morgondagens sjukvård.
Det nära samarbetet med universitetet ger många yrkesgrupper gynnsamma förutsättningar för forskning. NUS är till exempel ledande inom stereotaktisk funktionell neurokirurgi och neonatal intensivvård.
*upplupen december 2023